topbella

Tuesday, May 17, 2011

migrain??

Jika anda sering berasa pening kepala dan berdenyut- denyut di bahagian sebelah kepala sahaja secara berulang anda mungkin menghidap penyakit migrain.Malah bukan itu sahaja kadang kala penghidap migrain terutama bagi kes yang teruk ia juga akan mengalami muntah,cirit birit dan akan sensitif kepada bunyi dan cahaya kerana akan menyebabkan kepala sakit.


 Sebab-sebab terjadinya migrain : 
-Perubahan bahan kimia dalam badan yang dipnggil serotonim.Apabila serotonim menurun saluran darah akan mengembang dan menyebabkan pembengkakan dan keadaan inilah akan menyebabkan sakit kepala.

-Faktor keturunan

-Pemakanan iaitu makanan yang mengandungi keju,coklat kekacang,alkohol,nitrate juga boleh mengakibatkan migrain.

-Diet yang akan menurunkan kandungan gula dalam darah juga mungkin menyebabkan migrain kerana gula yang rendah dalam darah menyebabkan saluran darah mengembang.

-Tidak makan atau lambat makan mengikut jadual dan waktu juga penyebab migrain

-Orang yang kerap mengambil minuman berkafein seperti kopi,teh dan minuman bergas

-Hormon oestrogen wanita yang turun naik

-Sewaktu mengandung

-Ramai wanita yang mengalami migrain sebelum,semasa dan selepas kedatangan haid

-Pil perancang boleh mengakibatkan migrain kerana ada pil perancang yang mengandungi oestrogen

-Menopaus

-Terlebih atau terkurang tidur berlaku akibat pertukaran dalam masa tidur dan jaga

-Ubat yang menyebabkan saluran darah mengembang boleh mendatangkan migrain seperti herba yang mengadungi ginkgo biloba.

-Perubahan cuaca yang tidak menentu seperti panas,dan hujan juga jerebu

-Perempuan lebih kerap mengalami migrain berbanding lelaki

 Jenis-Jenis migrain:  
1) Classic Migrain
  -10 minit atau 30 minit sebelum berlaku migrain akan memberikan tanda awal seperti terlihat cahaya terang,garisan zig zag,penglihatan berganda,buta sementara,kebas,kepala berpusing,pening,sukar bercakap dan keliru dan selepas lima atau 15 minit tanda ini akan hilang dan migrain akan menyerang.

2) Common Migrain
   -Migrain menyerang tanpa amaran dan boleh berlaku pada bila-bila sahaja dan ini lebih biasa terjadi


TIP MENGATASI MASALAH MAIGRAIN…

Migrain adalah sakit kepala yang hanya dirasakan pada sebagian kepala saja, atau pada bahagian tertentu saja. Akan terasa berdenyut-denyut disertai dengan mual, muntah, dan juga takut pada cahaya dan suara.
Serangan ini biasanya datang secara tiba-tiba. Namun biasanya ada tanda-tanda yang menunjukkan akan terjadi serangan, misalnya penglihatan menjadi berkunang-kunang. Di tengah lapangan pandangan muncul bintik terang benderang yang makin membesar menjadi satu bulatan.?آ Kemudian bulatan tadi mengabur atau gelap di tengahnya. Beberapa saat kemudian penglihatan menjadi normal.
Bila dibiarkan, pekerjaan kita pun bakal terbengkalai. Biasanya yang sering terserang migrain adalah wanita yang dalam kalangan kurus, aktif dan perfeksionis. Cuaca panas atau dingin, kelelahan fisik dan mental, terlambat makan adalah beberapa hal yang boleh berlakunya serangan. Penyebab migrain sebenarnya belum jelas. Ada teori yang mengatakan migrain disebabkan oleh penyempitan pembuluh darah otak, sehingga terjadi kekurangan oksigen setempat dan timbul gangguan saraf. Selanjutnya terjadi fase nyeri kepala berdenyut yang disebabkan adanya pelebaran pembuluh darah di luar tengkorak, biasanya dari daerah pelipis. Bagaimana cara menghilangkannya belum diketahui benar yang jelas kita harus dibiasakan dengan istirahat yang cukup. Penderita migrain biasanya peka terhadap cahaya. Oleh karena itu untuk meredakan rasa nyeri ini, penderita disarankan untuk beristirahat di tempat yang gelap dan tenang. Jauhilah sumber-sumber keramaian dan tempat bercahaya terang. Tenangkan diri dengan sebaik-baiknya dan cubalah untuk tidur. Jaga pola tidur yang rutin. Tidur terlalu banyak atau terlalu sedikit bisa menyebabkan migrain.
Kompres kepala dengan es/air dingin. Cuba redakan rasa nyeri itu dengan mengompres bahagian yang sakit dengan es atau air dingin. Dingin bisa membantu menyempitkan pembuluh darah.
Jauhi sumber-sumber penyebab migrain. Jaga pola makan. Makanlah secara teratur dan selingi dengan makanan ringan. Ada beberapa zat yang dapat terjadinya migrain, seperti caffein, alkohol. Jika migrain disebabkan oleh alergi, jauhi sumber alergi, misal, coklat,susu,keju,makanan yang mengandung nitrat, makanan dengan pemanis buatan (aspartame) dan monosodium glutamat (MSG) dalam vetsin. Kurangi minum kopi atau teh. Adakalanya sedikit cafein/kopi dapat mengurangkan migrain. Namun lebih dari secangkir kopi akan menambah rasa nyeri migrain. Selain itu, jauhi juga cologne dan bau-bauan yang menyengat karena dapat memperparah migrain.
Hangatkan bagian leher. Berikan kerileksan pada leher. Leher biasanya adalah bagian tubuh yang bekerja berat menopang kepala. Kelelahan pada leher akan menyebabkan rasa sakit kepala. Semasa rehatt, cuba hangatkan leher anda. Atau, beri sedikit picikan lembut. Hindari stres seboleh yg mungkin. Banyak penderita mendapatkan migren setelah mengalami peristiwa yang sangat menekan sehingga menimbulkan ketegangan pada leher anda.
Tetaplah berolahraga secara rutin. Jika serangan migren terjadi saat berolahraga, catat aktivitas yang baru dilakukan, apa yang Anda makan sebelumnya, dan keadaan cuaca hari itu.
Minum obat pereda sakit. Ada banyak obat pereda sakit berupa analgesik dan antipiretik. Aspirin biasanya menjadi pilihan banyak orang. Namun, jangan sembarang minum ubat.Yang terbaik adalah obat yang dianjurkan oleh doktor anda.
Faktor lain yang patut kita perhatikan adalah adalah siklus menstruasi, rangsangan visual yang intensif, contohlnya pantulan sinar matahari dan cahaya yang terang.
Semoga bermanfaat…


sumber internet...0 comments:

Post a Comment

My Photo
cik qisya iffah
hamba Allah yang mengharapkan REDHA-NYA didunia dan diakhirat... * segalanya milik MU *
View my complete profile

Algo sobre mi